Tips om uien te snijden zonder tranen

Vraag vijf mensen hoe je uien snijdt zonder te huilen, en je krijgt waarschijnlijk vijf verschillende antwoorden. Hier zijn er een paar die echt werken (en een paar die niet werken!)

Zowat elk gerecht dat ik maak, begint op min of meer dezelfde manier: Ik fruit wat in blokjes gesneden uien (of, wat gebruikelijker is, uien en knoflook). Dat betekent dat ik minstens drie of vier avonden per week uien pel, snijd en fijnhak op mijn snijplank. En dat doe ik al tientallen jaren.

Ergens in de loop van de tijd heb ik het opgegeven om nieuwe manieren uit te proberen om uien te hakken zonder te huilen. Sommige dagen kom ik er zonder kleerscheuren vanaf (score!), terwijl andere keren het waterwerk begint alsof ik net weer naar Terms of Endearment heb gekeken. Ik heb er nooit genoeg aandacht aan besteed om een patroon te ontdekken – tot nu.

Waarom maken gehakte uien je aan het huilen?

In één woord, biochemie. In een paar veel gecompliceerdere woorden: wanneer je de celwanden van een ui snijdt, plet of op een andere manier beschadigt, komt een natuurlijk voorkomend enzym, alliinase genaamd, in contact met een andere molecule, sulfeninezuur. Wanneer dit gebeurt, ontstaat een vluchtige lachrymatoire factor of “LF.” (Er zijn nog veel meer veellettergrepige wetenschappelijke woorden, zoals “syn-propanethial-S-oxide”, dat irriterend is, maar ik was niet goed genoeg in scheikunde op de middelbare school om ze met vertrouwen te gebruiken). LF is een verdedigingsmechanisme voor de ui – wat wij waarnemen als de uiengeur verspreidt zich in de lucht en verbrandt de ogen van het roofdier. “Het is vergelijkbaar met traangas,” vertelde een wetenschapper aan The New York Times. Een ander zei het zo: “De biochemische route die uien hun smaak geeft maakt deel uit van de chemische oorlogsvoering tegen microben en dieren.”

Uien zijn dus geen spelbrekers.

Maar ze zijn heerlijk, dus we moeten volhouden.

Uiensnijtips die (min of meer) werken

Met een paar eenvoudige technieken kun je bepalen hoeveel LF een rol speelt.

Uien koelen

Maak uw keuze – u kunt uw uien in de koelkast laten koelen, ze 15 minuten in de vriezer leggen of ze gewoon even in een ijsbad dompelen. Als je een ui lekker koud laat worden, voorkom je oogirritatie doordat er minder chemicaliën vrijkomen bij het snijden.

Ventilator de dampen weg

Snijd uw uien in de buurt van uw afzuigkap of een kleine ventilator. De circulerende lucht blaast de LF weg van uw ogen en helpt u traanvrij te blijven.

Snijd onder koud water

Dit werkt net als het koelen van uw uien en het gebruik van een ventilator – koud stromend water verlaagt de temperatuur en vermindert de hoeveelheid LF die uw ogen bereikt. Logistiek gezien kan het echter onhandig zijn.

Slijp dat mes

Scherpe messen zijn een must. Punt. Maar als het op uien aankomt, doet een goed mes meer dan snijden makkelijker en veiliger maken. Het helpt de schade aan de cellen van de ui te minimaliseren, wat de afgifte van LF kan versnellen.

Werk aan uw mesvaardigheden

Als u uw vaardigheden aanscherpt om sneller en zelfverzekerder te werken, zullen er minder scheuren zijn. Dit is een methode die Martha Stewart aanbeveelt:

Snijd het in tweeën, van het uiteinde van de steel tot het worteluiteinde. Leg de ene helft met de gesneden kant naar beneden op uw werkvlak. Snijd de steelaanzet van de andere helft af en schil hem. Leg de helft met de gesneden kant naar beneden op de snijplank en snijd verticaal langs de nerven van de ui, zonder door het worteluiteinde te snijden, dat de ui bij elkaar houdt terwijl u werkt. Maak een paar horizontale sneden vanaf het afgesneden uiteinde van de stengel naar het worteluiteinde toe. Snijd vervolgens dwars door de ui van het afgesneden uiteinde van de stengel naar het worteluiteinde.

Snijd in de buurt van een open vuur

Nog een tip van Martha, met matig succes: snijd uw uien bij een open vuur. Het vuur zou een deel van de LF opzuigen en wegbranden voordat het uw ogen bereikt.

Snijd de bovenkant van de ui af

Naar verluidt is het ruwe worteluiteinde van de ui de plaats waar de meeste enzymen en moleculen geconcentreerd zijn. Ook met deze methode zult u waarschijnlijk maar matig succes boeken.

Draag een bril

Ik bedoel, dat kan. Er zijn zelfs afzichtelijke uienbrillen te koop. Maar die zou u niet nodig moeten hebben.

Uiensnijtips die niet echt werken

Je tante, beste vriend of buurvrouw zal ongetwijfeld zweren bij een van deze methodes. Gewoon lachen en knikken.

Houd een stuk brood in je mond terwijl je snijdt

Het idee lijkt te zijn dat het brood een deel van het LF kan absorberen voordat het je ogen bereikt. Dubieus.

Houd een lepel in uw mond terwijl u snijdt

Naar verluidt zal de LF zich binden met het metaal van de lepel. Onwaarschijnlijk.

Magnetron de hele ui eerst

Dit niet-zo-goede idee is vergelijkbaar met het idee achter het koelen van de ui – het microgolfen zou de chemische reactie verstoren. Waarschijnlijker is dat je hele keuken naar ui gaat stinken.

Adem door je mond

Er wordt verondersteld dat de LF in uw mond terechtkomt voordat het uw ogen kan irriteren.

Kauw kauwgom terwijl u snijdt

Kauwgom zou ervoor moeten zorgen dat je door je mond ademt (zie hierboven).

Geen tranen meer recepten

Met deze nieuwe uienverdedigingstips in je arsenaal, hoef je niet terug te schrikken voor rauwe uien-rijke maaltijden of recepten. In feite, kom maar op.

Hoe uien karameliseren

Voor dit recept uit je achterzak heb je alleen zes grote uien nodig, je onlangs geslepen mes en wat geklaarde boter. Food Republic’s Jess Kapadia heeft haar eigen truc om rauwe uien te snijden zonder tranende ogen: “Steek je tong uit terwijl je snijdt.” Probeer het op eigen risico.

Gepekelde rode uien

Ik ben nooit zonder een klein potje ingemaakte uien in mijn koelkast – ze zijn perfect voor geïmproviseerde Mexicaanse en Indiase gerechten of als ik een treurige salade moet oppeppen. Terwijl mijn favoriete combinatie gewoon dun gesneden uien, limoensap, en een snufje zout is, David Lebovitz brengt zijn naar het volgende niveau met witte azijn, suiker, en de juiste inmaakkruiden.

Franse uiensoep

Een all-time favoriet. Dit recept van Williams-Sonoma vraagt om 2 1/2 pond gele uien. Als je het nog wat zwaarder wilt maken, raden ze een mix van rode, witte en zoete uien aan, zoals Vidalia.

Vetarme gebakken uienringen

“Vetarm’ en ‘uienringen’ zijn twee begrippen waarvan ik niet had verwacht dat ze dicht bij elkaar zouden staan, maar dit recept van Skinnytaste maakt het mogelijk. Het geheim? Ze bakken. Een middelgrote ui vult een bakplaat en geeft je twee porties, dus ik stel voor om het te verdubbelen.

Ui Bhaji

Het zijn de uienringen van India – gefrituurd, royaal gekruid (maar niet pikant), en heerlijk. Drie uien leveren vier tot zes porties op.