Hoe maak je zelf pindakaas?

In zekere zin weet je waarschijnlijk al dat het vrij eenvoudig is om je eigen pindakaas te maken. Maar als je nog nooit zelf pindakaas hebt gemaakt, weet ik niet of je wel begrijpt hoe echt, ongelooflijk, belachelijk makkelijk het eigenlijk is. Pinda’s, ontmoet blender. Blender, het is tijd.

Pinda’s gaan door een paar fases op hun weg naar lepelbare, smeerbare pindakaas. In het begin ziet de mix er onmogelijk kruimelig en droog uit op de bodem van je keukenmachine, maar laat de blender iets langer draaien en het begint te lijken op echte pindakaas.

Na een minuut of drie ben je geneigd het goed te noemen – maar ik geef je het teken om door te gaan. In de volgende twee minuten gebeurt er iets magisch. Wat eerst prima pindakaas leek, wordt opeens een paar graden zachter en gladder. Dit is het spul waar pindakaasdromen van gemaakt zijn.

Om onze verwachtingen op één lijn te krijgen, moet je er rekening mee houden dat zelfgemaakte pindakaas nooit zo perfect glad zal zijn als bijvoorbeeld een potje Skippy. Zelfgemaakte pindakaas zal altijd ruwer van structuur zijn dan het in de handel verkrijgbare spul. Je kunt een beetje olie toevoegen – arachideolie of een andere favoriete olie – om de smeuïgheid te verhogen, en een krachtige keukenmachine of blender zal een verschil maken. Ik denk ook dat het veel helpt om de noten te roosteren voordat je gaat blenden – dit verwarmt de oliën in de noten en helpt alles makkelijker te mengen. Roosteren geeft je pindakaas ook een diepere, rijkere smaak.

Je kunt – en moet! – deze basis mengtechniek toepassen op elke andere favoriete noot of mix van noten. Zo maak je je eigen amandelboter, pistacheboter, en alle andere soorten notenboter. Ik denk dat het toevoegen van wat zout de algehele smaak van de boter verbetert, en ik hou van een vleugje honing als ik iets zoeters wil. Ik heb ook vakantieversies gemaakt met kaneel of pompoenkruidenmix en zoete “nutella”-achtige mixen met chocolade. Leef je uit – omdat je zo veel of zo weinig kunt maken als je zelf wilt, is het heel gemakkelijk om met verschillende versies te experimenteren.

Hoe maak je zelfgemaakte pindakaas

Ongrediënten

 • 2 kopjes (16 ounces) rauwe, gepelde pinda’s (Zie de toelichting bij het recept)
 • 1/2 theelepel koosjer zout, plus meer als nodig
 • 1 tot 2 eetlepels arachideolie of andere olie (optioneel, voor romigere pindakaas)
 • 1 tot 2 eetlepels honing of andere zoetstof (optioneel, voor zoetere pindakaas)
 • Optionele toevoegingen: 1 tot 2 eetlepels cacaopoeder, 1/2 theelepel kaneel of andere specerijen, handvol chocoladestukjes, een paar lepels nutella

Benodigheden

 • Bakplaat
 • Keukenmachine of blender
 • Spatel
 • Bakje met deksel

Instructies

 1. Rooster de pinda’s (optioneel). Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm tot 350°F. Leg de pinda’s op een bakplaat met een rand en bak ze tot ze licht goudbruin zijn en glanzen van de olie, ongeveer 10 minuten. Je kunt deze stap overslaan als je rauwe notenboter prefereert of als je voorgeroosterde noten gebruikt; roosteren geeft de pindakaas een diepere smaak en helpt ook de oliën losser te maken en makkelijker te mengen tot een gladde boter.
 2. Pulseer de pinda’s tot ze fijngemalen zijn. Doe de pinda’s over in een keukenmachine met een mes of staafmixer. Als je de noten geroosterd hebt, doe dit dan terwijl de noten nog warm zijn. Pulseer een paar keer tot ze fijngehakt zijn.→ Voor grove pindakaas, verwijder 1/2 kopje van de gehakte noten en zet apart.
 3. Verwerk gedurende 1 minuut. Laat de keukenmachine of blender 1 minuut onafgebroken draaien. Stop en schraap de zijkanten en de bodem van de kom schoon. Op dit punt zal de pindakaas er korrelig en droog uitzien, bijna als couscous.
 4. Verwerk nog 1 minuut. Laat de keukenmachine of blender nog een minuut draaien, stop dan en schraap de zijkanten schoon. Op dit punt zal de boter beginnen samen te klonteren. Het is nog niet helemaal pindakaas, maar het komt er wel!
 5. Verwerk nog 1 minuut. Laat de keukenmachine of blender nog een minuut draaien, stop dan en schraap de zijkanten schoon. Op dit punt zal de boter glanzend en zacht zijn, als een hele dikke pindakaas.
 6. Voeg het zout, de olie, de zoetstof en eventuele andere extra’s toe. Strooi het zout, de olie, de zoetstof en eventuele andere extra’s over de bovenkant van de pindakaas.
 7. Verwerk nog 1 tot 2 minuten. Ga door met het bewerken van de boter tot deze helemaal glad is. Zelfgemaakte pindakaas zal nog een beetje korreliger zijn dan Skippy pindakaas, maar zou nu smeerbaar moeten zijn. Proef en voeg naar smaak meer zout of andere toevoegingen toe. Als je wat noten hebt bewaard voor een grove pindakaas, voeg ze dan nu toe en pulseer een paar keer om ze te mengen.
 8. Breng de pindakaas over in een bewaarpot. Schraap de pindakaas in een bewaarpot, dek af en zet in de koelkast. De pindakaas kan onmiddellijk worden gebruikt.

Recept opmerkingen

Gebruik geroosterde noten: Je kunt ook noten gebruiken die voorgeroosterd uit de winkel komen. Ik vind het nog steeds lekker om zelfs voorgeroosterde noten even door de oven te halen om ze op te warmen en de oliën los te maken.

Andere soorten noten: Je kunt in dit recept absoluut elke noot vervangen die je lekker vindt. De methode is precies hetzelfde voor het maken van amandelboter, pistacheboter of welke andere soort notenboter dan ook.

Meer of minder pindakaas maken: Je kunt deze techniek met elke hoeveelheid noten gebruiken. Ik vind dat ik meestal een half kopje minder pindakaas overhoud dan de hoeveelheid noten waarmee ik begon (bijvoorbeeld, 2 kopjes pinda’s maakt ongeveer 1 1/2 kopje pindakaas).

Bewaren: Koel de pindakaas in een afgesloten bak tot enkele weken.