Gebakken tong met kruidensaus

Ben je op zoek naar een heerlijk recept voor een feestelijke gelegenheid of een speciaal diner? Dan is dit recept voor gebakken tong met kruidensaus perfect voor jou. In dit artikel zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je dit smakelijke gerecht kunt bereiden. De gebakken tongfilets worden geserveerd met een romige kruidensaus die de vis perfect aanvult. Lees verder om te ontdekken hoe je dit gerecht kunt maken en enkele handige tips om het nog lekkerder te maken.

Samenvatting

Dit recept voor gebakken tong met kruidensaus is een heerlijk hoofdgerecht dat perfect is voor een feestelijke gelegenheid of een speciaal diner. De tongfilets worden eerst gepaneerd en vervolgens gebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. De romige kruidensaus met verse kruiden maakt dit gerecht helemaal af. Serveer de gebakken tongfilets met de kruidensaus en eventueel wat gekookte aardappelen en groenten. Geniet van dit smakelijke visgerecht!

Specificaties

  • Bereidingstijd: 50 minuten
  • Aantal personen: 4
  • Keuken: Nederlands

Wat heb je nodig voor dit recept?

Om dit recept voor gebakken tong met kruidensaus te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 tongfilets
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50 gram paneermeel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Voor de kruidensaus:
  • 250 ml visbouillon
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse bieslook, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 100 ml room
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak

Stap-voor-stap plan

Volg deze eenvoudige stappen om gebakken tong met kruidensaus te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Dep de tongfilets droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper.
  3. Doe de bloem, losgeklopte eieren en paneermeel elk in een aparte kom.
  4. Haal de tongfilets eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door het paneermeel.
  5. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de tongfilets aan beide zijden goudbruin.
  6. Leg de gebakken tongfilets in een ovenschaal en zet ze ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Terwijl de tongfilets in de oven staan, bereid je de kruidensaus. Verhit de boter in een sauspan en fruit de sjalot en knoflook tot ze glazig zijn.
  8. Voeg de visbouillon toe en breng aan de kook. Laat de saus ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.
  9. Voeg de verse kruiden toe en laat de saus nog eens 5 minuten pruttelen.
  10. Roer de room door de saus en laat het geheel nog 2 minuten verwarmen.
  11. Breng de kruidensaus op smaak met zout en peper.
  12. Serveer de gebakken tongfilets met de kruidensaus en eventueel wat gekookte aardappelen en groenten.

Variaties op het recept

Je kunt dit recept voor gebakken tong met kruidensaus op verschillende manieren variëren. Hier zijn enkele ideeën:

  • Voeg andere verse kruiden toe aan de saus, zoals dragon of kervel, voor een extra smaakdimensie.
  • Garneer de gebakken tongfilets met een schijfje citroen en wat fijngehakte peterselie voor een feestelijke touch.

Handige tips

Met deze tips maak je dit gerecht nog lekkerder:

  • Zorg ervoor dat de tongfilets goed droog zijn voordat je ze door de bloem, ei en paneermeel haalt. Dit zorgt voor een knapperig korstje.
  • Proef de kruidensaus en voeg indien nodig extra zout en peper toe naar smaak.
  • Serveer de gebakken tongfilets direct nadat ze uit de oven komen, zodat ze nog lekker warm zijn.

Voedingswaarde

De voedingswaarde per portie van dit recept voor gebakken tong met kruidensaus is als volgt:

  • Calorieën: 300
  • Vet: 15 gram
  • Koolhydraten: 20 gram
  • Eiwitten: 25 gram

Veelgestelde vragen

1. Kan ik dit recept ook met andere vissoorten maken?

Ja, je kunt dit recept ook met andere witvissoorten maken, zoals kabeljauw of schol.

2. Kan ik de kruidensaus van tevoren maken?

Ja, je kunt de kruidensaus van tevoren maken en vlak voor het serveren weer opwarmen. Voeg de room pas toe vlak voor het opwarmen.

3. Kan ik de paneerlaag vervangen door iets anders?

Ja, je kunt de paneerlaag vervangen door bijvoorbeeld gemalen amandelen of panko (Japans broodkruim) voor een andere textuur en smaak.

Conclusie

Dit recept voor gebakken tong met kruidensaus is een heerlijk gerecht dat perfect is voor een feestelijke gelegenheid of een speciaal diner. Met de eenvoudige stappen en handige tips kun je dit gerecht gemakkelijk thuis bereiden. Serveer de gebakken tongfilets met de romige kruidensaus en geniet van een smaakvolle maaltijd. Eet smakelijk!