3x soep van (te) gekke groente

3x soep van (te) gekke groente

Introductie

Ben je op zoek naar nieuwe en verrassende manieren om groenten te gebruiken in je maaltijden? Probeer dan eens deze 3x soep van (te) gekke groente recepten! Deze soepen zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, maar ook een geweldige manier om creatief te zijn in de keuken. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je deze unieke soepen kunt bereiden en delen we enkele handige tips en variaties.

Wat zijn (te) gekke groenten?

(Te) gekke groenten zijn groenten die vaak over het hoofd worden gezien of zelfs worden verspild vanwege hun ongebruikelijke uiterlijk of vorm. Denk bijvoorbeeld aan kromme wortels, paarse boerenkool of misvormde tomaten. Deze groenten zijn echter net zo voedzaam en smaakvol als hun reguliere tegenhangers en verdienen het om op onze borden te belanden.

Soep 1: Romige wortel-pastinaaksoep

Ingrediënten:

  • 500 gram gekke wortels
  • 300 gram pastinaak
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml room
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Schil de wortels en pastinaak en snijd ze in stukjes.
  2. Verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook.
  3. Voeg de wortels en pastinaak toe en bak ze kort mee.
  4. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
  5. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.
  6. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  7. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.
  8. Serveer de romige wortel-pastinaaksoep met een beetje verse peterselie als garnering.

Soep 2: Pittige boerenkoolsoep

Ingrediënten:

  • 1 bosje (te) gekke boerenkool
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 blikje witte bonen
  • 1 citroen
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwijder de harde stelen van de boerenkool en snijd de bladeren in reepjes.
  2. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de rode peper in ringetjes.
  3. Verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook en rode peper.
  4. Voeg de boerenkool toe en bak deze kort mee.
  5. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
  6. Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken, tot de boerenkool gaar is.
  7. Voeg de witte bonen toe en warm deze even mee.
  8. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Voeg het rasp en sap toe aan de soep.
  9. Breng de pittige boerenkoolsoep op smaak met zout en peper.
  10. Serveer de soep met een stukje knapperig brood.

Soep 3: Romige tomaten-paprikasoep

Ingrediënten:

  • 500 gram (te) gekke tomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 100 ml room
  • Gedroogde basilicum
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwijder de harde kern van de tomaten en snijd ze in grove stukken.
  2. Snijd de paprika’s, ui en knoflook in kleine stukjes.
  3. Verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook.
  4. Voeg de paprika’s toe en bak ze kort mee.
  5. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak deze even mee.
  6. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
  7. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.
  8. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  9. Voeg de room toe en breng op smaak met gedroogde basilicum, zout en peper.
  10. Serveer de romige tomaten-paprikasoep met een scheutje olijfolie en een blaadje basilicum.

Variaties

Je kunt eindeloos variëren met deze soepen, afhankelijk van welke (te) gekke groenten je bij de hand hebt. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende variaties:

  • Voeg geroosterde pompoen toe aan de romige wortel-pastinaaksoep voor een extra herfstige smaak.
  • Maak de pittige boerenkoolsoep nog pittiger door extra rode peper toe te voegen.
  • Voeg gegrilde paprika’s toe aan de romige tomaten-paprikasoep voor een extra rokerige smaak.

Conclusie

Met deze 3x soep van (te) gekke groente recepten heb je genoeg inspiratie om aan de slag te gaan in de keuken. Vergeet niet om creatief te zijn en te experimenteren met verschillende (te) gekke groenten. Zo zet je binnen no-time een heerlijke en voedzame soep op tafel. Eet smakelijk!

FAQs

1. Kan ik deze soepen ook invriezen?

Ja, alle drie de soepen kunnen prima worden ingevroren. Zorg er wel voor dat je de soep eerst laat afkoelen voordat je het in de vriezer plaatst.

2. Kan ik de room vervangen door een plantaardige variant?

Absoluut! Als je liever een plantaardige optie gebruikt, kun je bijvoorbeeld kokosmelk of havermelk gebruiken in plaats van room.

3. Kan ik de groenten in deze recepten vervangen door andere groenten?

Natuurlijk! Voel je vrij om de groenten in deze recepten te vervangen door jouw favoriete groenten of wat je op dat moment in huis hebt.

4. Hoe lang kan ik de soepen in de koelkast bewaren?

De soepen kunnen ongeveer 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je ze goed afdekt.

5. Kan ik de groentebouillon vervangen door kippenbouillon?

Natuurlijk! Als je geen vegetarische bouillon hebt, kun je gerust kippenbouillon gebruiken.